Bijuterii şi accesorii lucrate cu drag pentru iubitorii de handmade. Alege unicitatea, calitatea si frumusetea
noutati despre bijuterii handmade cauta colier, brăţără, cercei, pandativ, broşă

Festivalul Iei la a treia editie

line

Festivalul Iei la Curtea Moşului

Ie Festival 2014

„O ogradă mare cu pomi fructiferi, o fântână și o căruță cu fân. Un câine jucăuș și o pisică leneșă torcând pe prispă. Un război de țesut și bunica așezată la umbră, pe un scaun de lemn, mânuind suveicile cu lână colorată. Alături mama, brodând mâneca unei ii micuțe. O fi oare pentru mine?”

Tehnica decorării unei ii se transmite de la mamă la fiică. Anume în acest mod a reușit să se păstreze tradiția și gustul de la o generație la alta. Motivele broderiei sunt stilizate, geometrice sau inspirate din natură. Fiecare ie își are povestea sa. Iar fiecare broderie îți poate spune din ce zonă este ia. De exemplu, iile brodate cu spic făceau parte din costumul de nuntă din Moldova.

Deși a devenit o tradiție veche și au rămas tot mai puțini meșteri care practică această îndeletnicire, ia este o creație vestimentară care a rămas la modă. A fost și rămâne o sursă de inspirație atât pentru designeri celebri străini cât și pentru cei autohtoni.

IA este o ARTĂ iar eu vă invit să vizitaţi Festivalul Iei ca să savurăm din plin de ceea ce neamul nostru a adus la perfecţiune secole de-a rândul.

Locaţie:  Pensiunea „Curtea Moşului” Sectorul Ciocana, str.Milescu Spătarul 38, mun. Chişinău

Participanţi:
Ansamblurile folclorice de copii: „Băştinaşii”Hârtopul Mare, „Opincuţele” Chişinău;
Ansamblurile folclorice:„Plăieşii’’, Chișinău; „Surorile Osoianu”, Chişinău, „Crenguţa de iederă”,Chişinău;
Ansamblul de muzică şi dans „Cimpoieșul” , s. Manta, Cahul
Meşterii populari: Mria Cristea, (Chişinău),  Antonina Rusu (Chişinău), Maria Ciobanu (Bălţi), Valentina Guţu (s.Gordinești, Edineţ), Ecaterina Popescu (s.Clişova, Orhei), Olga Chiriac (Străşeni), Simion Lungu (s. Vădeni, Soroca), Elena Iliuţ (Cernăuţi), Marian Lungu (Bacău, Romania)
Formaţii şi interpreţi de muzică populară:„Trei Amici”, Chişinău, „Maximum”,Bălţi, Mariana Dobzeu, Chişinău, Maria Iliuţ, Chişinău

Programul IE Festival 2014 Ediția a III-a

Program Ie Festival


Powered by Facebook Comments
Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *